Α. Ξάνθης: «Κωλυσιεργούν με το Ογκολογικό Τμήμα Βραχείας Νοσηλείας ενώ έχουν όλα τα στοιχεία»


Του Θανάση Πολυμένη
ΣΕ ΜΕΡΙΚΗ στάση εργασίας προχώρησαν χθες το πρωί, οι γιατροί του Νοσοκομείου Δράμας, από τις εργασίες τους στα Τακτικά Ιατρεία του ιδρύματος υγείας της Δράμας. Ανάμεσα στα αιτήματα διαμαρτυρίας τους, υπάρχουν ζητήματα όπως οι περικοπές στο μισθολόγιό τους, η αύξηση προϋπολογισμού του Νοσοκομείου, η ψήφιση του Οργανισμού που μετατίθεται μάλλον για το τέλος του 2018 και άλλα πολλά.
Στον «Πρωινό Τύπο» μίλησε χθες ο γραμματέας της Ένωσης Ιατρών του Νοσοκομείου Δράμας κ. Ανδρέας Ξάνθης, ο οποίος έκανε αναφορά μεταξύ άλλων θεμάτων, και στο....






 ζήτημα της δημιουργίας του Ογκολογικού Τμήματος Βραχύβιας Νοσηλείας, για το οποίο είπε ότι καθυστερεί αδικαιολόγητα.

Μισθολογικά
Από τα πρώτα ζητήματα που αφορούν στη διαμαρτυρία των Ιατρών του Νοσοκομείου Δράμας, είναι η οι περικοπές που γίνονται στο μισθολόγιο των ιατρών του ΕΣΥ και είναι μάλιστα αναδρομικές από 1 Ιανουαρίου. «Μας στερούν από 50 έως 100 ευρώ το μήνα, από τους πιο νέου μέχρι τους πιο παλιούς γιατρούς, που για εμάς είναι αδικαιολόγητο. Σε καιρούς μάλιστα που ψάχνουμε να βρούμε κίνητρα να μείνουμε στο ΕΣΥ, μας κάνουν κι άλλες περικοπές», επισημαίνει ο κ. Ξάνθης.

Χαμηλός προϋπολογισμός
Ανάμεσα στα άλλα αιτήματά τους, είναι ο χαμηλός προϋπολογισμός του Νοσοκομείου. «Τα τελευταία χρόνια, επί υπουργίας κ. Λοβέρδου και κ. Γεωργιάδη, ο προϋπολογισμός μειώθηκε κατά πολύ. Και σε άλλα Νοσοκομεία μειώθηκαν οι προϋπολογισμοί τους, αλλά στη Δράμα μειώθηκε δυσανάλογα πολύ», τονίζει ο κ. Ξάνθης και συνεχίζει: «Από τότε παραμένουμε πολύ χαμηλά. Θέλουμε αύξηση του προϋπολογισμού, γιατί έχουμε πολλές ανάγκες και σε φάρμακα και σε υλικοτεχνική υποδομή. Αυτή τη στιγμή είναι περίπου στα 7 εκατ. ευρώ, ενώ το 2012 είχαμε και 9 εκατ. ευρώ. Οι ανάγκες παραμένουν όλα αυτά τα χρόνια. Ο κόσμος πλέον έρχεται στο Νοσοκομείο πιο συχνά, καταναλώνονται περισσότερα υλικά».
Επισημαίνει επίσης ο κ. Ξάνθης, ότι, «δίνουνε εκατομμύρια ευρώ επιχορήγηση στο ΚΕΕΛΠΝΟ κάθε χρόνο, το οποίο κατηγορείται για πολλά σκάνδαλα. Και τα Νοσοκομεία που είναι όλα με παλιά κτίρια δεν μπορούν να τα βοηθήσουν; Εμεί ζητάμε επίσης, το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) της Δράμας, να γίνει άγονη ζώνη Α, όπως είναι το Νευροκόπι, ώστε να έχουν κίνητρο οι γιατροί στη μισθολογική τους εξέλιξη για να έρθουν νέοι γιατροί. Θέλουμε επιτέλους η Δράμα να ανέβει. Αρκετά έχουμε πέσει. Πρέπει η Δράμα να ανέβει αλλά κάποιος πρέπει να κάνει την αρχή».

Παθολογική Κλινική
Ο κ. Ξάνθης αναφέρθηκε επίσης και στην Παθολογική Κλινική, την οποία χαρακτήρισε ως «γιγάντια» και «η οποία καταναλώνει πολλούς πόρους. Κάθε μέρα εφημερεύουν 50 κρεβάτια. Όλα αυτά εξουθενώνουν και τα υλικά και τους ανθρώπους. Γι’ αυτό και ζητάμε αύξηση του προϋπολογισμού. Να βαφτεί το κτίριο, στην παλιά πτέρυγα τουλάχιστον, να αλλάξουν τα δάπεδα. Δεν θέλω να κινδυνολογώ. Το Νοσοκομείο είναι ασφαλές και δουλεύει, αλλά, έχει αρκετά προβλήματα, χρειάζονται βελτιώσεις, ψάχνουμε το καλύτερο».

Οργανόγραμμα
Ένα άλλο θέμα, είναι το Οργανόγραμμα. «Ενώ έχει προταθεί από όλα τα Σωματεία των Εργαζομένων εδώ και από το Διοικητικό Συμβούλιο από τον Μάιο, είμαστε στον Δεκέμβριο και ακόμα δεν έχει προχωρήσει τίποτα για το νέο Οργανισμό του Νοσοκομείου, που ζητάμε Ογκολόγο, Αιματολόγο, δύο Παθολογικές Κλινικές, αυτόνομο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ)».
Στην ερώτησή μας σχετικά με το τι γίνεται με την υπόσχεση που είχε δώσει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Πολάκης ότι μέχρι τέλος του έτους θα είχε ψηφιστεί ο Οργανισμός του Νοσοκομείου, ο κ. Ξάνθης μας είπε, «τα Οργανογράμματα έχουν πλέον μετατεθεί για το τέλος του 2018.

Ογκολογικό Τμήμα
Ρωτήσαμε σ’ αυτό το σημείο τον κ. Ξάνθη, αν μετατίθεται και η δημιουργία του Ογκολογικού Τμήματος Βραχείας Νοσηλείας και μας απάντησε σχετικά: «Μας είπαν ότι το συζητάνε, αλλά για μένα το καθυστερούν αδικαιολόγητα. Ζητάνε και πάλι νέες πληροφορίες, ενώ τους έχουμε στείλει όλα τα στοιχεία εγγράφως και εμείς και η Εταιρεία «Η Δράμα Ενάντια τον Καρκίνο» που προεδρεύει ο Δραμινός Ογκολόγος κ. Ανδρεάδης που είναι στο Θεαγένειο, και πάρα πολλοί φορείς, έχουν δώσει τα στοιχεία αυτά από τον Φεβρουάριο – Μάρτιο. Τα έχουμε δώσει. Αλλά κωλυσιεργούν. Για μένα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Εμείς έχουμε βρει και Αιματολόγο, είμαστε πολύ κοντά να βρούμε και Ογκολόγο και δεν θέλει και πολλά λεφτά. Βασικά οργάνωση χρειάζεται».


Πηγή: http://www.proinos-typos.gr